Home»Blog»IIoT - Automatizarea serelor

IIoT - Automatizarea serelor

                                 Cerintele clientului pentru automatizarea serelor au fost foarte clare: sa poata fi controlat de la distanta nivelul de CO2, al luminozitatii, umiditatii si ventilatiei, primind in timp real notificari privind modificarea parametrilor senzorilor serei.

IIoT - Automatizarea serelor 

                                    S-au folosit doua PLC-uri Industrial Shields de tip Ethernet si sunt conectate pe magistrala I2C la senzorii analogici si digitali, care comanda actuatorii pompelor, valvelor, ventilatiei si luminii, prin intermediul unui sketch Arduino. Panoul de control si monitorizare are incorporat un Raspberry Pi 3B+ si comunica cu cele 2 PLC-uri printr-un cablu de retea legat la un switch, Rpi avand configurat mosquitto MQTT cu fiecare topic in parte (de ex. umiditate, temperatura, nivel CO2, etc.) la care adera senzorii din sera. Serverul MQTT-ul se bazeaza pe cele doua componente ale topicelor: Pub, Sub.                                                                                         Diferentele intre PLC-urile industriale clasice si cele bazate pe Arduino, sunt in principal urmatoarele: PLC-urile industriale vin cu microprocesor si  cu  soft propriu de administrare specific doar pt unitatea respectiva, spre deosebire de cele Open-Source bazate pe Arduino, care vin fara software dedicat, dar care poate fi scris in microprocesor direct, folosind skech-urile Arduino IDE.

IIoT - Automatizarea serelor

 IIoT - Automatizarea serelor

 Mai sus, se vede in interfata Node-Red, schema de control a  temperaturii, humiditatii si nivelului de CO2 a serelor folosind  intrumente de raportare tip Gauge, dar si alerte mail, in momentul in care parametrii T, H, CO2, scad sub pragurile stabilite.

 www.automationdirect.com

www.industrialshields.com