Home»Solutii»Solutii IT» Infrastructura servere

Infrastructura servere

Top Tech va pune la dispozitie o echipa tanara, dinamica, cu pregatire si experienta in proiectarea de solutii complete in domeniul vast si complex pe care il reprezinta serverele, indiferent daca este vorba de achizitia unui server nou, administrarea unui server existent, instalarea sau migrarea unor date sau servicii, virtualizare, creare si administrare domenii, solutii de stocare a datelor, diagnosticarea sistemelor si gasirea celor mai potrivite solutii pentru remedierea defectiunilor si prevenirea acestora.

Un server este definit ca fiind o masina hardware care ruleaza unul sau mai multe programe specializate care asigura functionalitate altor programe sau dispozitive, numite clienti. Un server asigura multe functionalitati, numite servicii. Un server poate deservi mai multi clienti, iar un client poate accesa mai multe servere. În functie de scopul sau, un server poate fi de mai multe tipuri, cum ar fi: database server (server pentru baza de date), file server (server pentru fisiere), mail server (server pentru posta electronica), print server (server pentru tiparire), web server (server pentru internet), game server (server pentru jocuri), application server (server pentru aplicatii) si asa mai departe.

Un server are mai multe forme constructive: tower server (server „turn”), rack server (server „rastel”), blade server (server „lamela”), fiecare din ele avand aplicabilitate separata. Un tower server se foloseste mai rar, in organizatii mici, unde deserveste un numar relativ mic de utilizatori. Un rack server sau mai multe se utilizeaza in organizatii mai mari si se monteaza in dulapuri speciale impreuna cu alte echipamente, cum ar fi surse de tensiune neintreruptibila, switch-uri, unitati de stocare si echipamente de gestionare a cablurilor. Serverele rack au o latime standardizata de 19 inch si o inaltime variabila, masurata in unitati U (o unitate U masoara 1,75 inch). Serverele rack pot ajunge la dimensiuni de pana la 8U, acestea fiind cele care au cele mai mari posibilitati de echipare. Avantajul major al serverelor rack este posibilitatea organizarii intr-un spatiu limitat a unui numar mare de servere si gestionarea facila, de aceea serverele rack sunt cele mai utilizate in prezent. Un blade server este alegerea potrivita atunci cand in cadrul unei organizatii este nevoie de multa putere de calcul intr-un spatiu restrans, altfel spus un numar mare de procesoare care sa livreze putere de calcul. Serverele blade se monteaza ca si serverele rack in dulapuri special amenajate, cu deosebirea ca se utilizeaza un sasiu special in care se monteaza lamelele (blade-urile). Într-un sasiu incap de obicei 16 blade-uri, montate pe verticala, avand o inaltime de 3U. Pentru serverele rack, pe o inaltime de 3U se pot monta doar 3 servere de cate 1U, in acest fel obtinandu-se densitatea mai mare de procesoare si implicit de putere de calcul prin folosirea serverelor blade. De asemenea, serverele blade au avantajul eficientei energetice, consumul energetic al unei lamele fiind de aproximativ 50% din consumul unui server rack individual.

Sistemul de operare pe care il ruleaza un server si in general software-ul rulat de un server este diferenta majora fata de computerele personale. Daca pentru PC-uri cel mai intalnit sistem de operare este Microsoft Windows, pentru servere sunt mai intalnite sistemele de operare derivate si asemanatoare cu sistemul de operare UNIX: GNU/Linux, FreeBSD si Sun Solaris, dar exista si Microsoft Windows Server. Sistemele de operare pentru servere au anumite trasaturi comune: executia eficienta a aplicatiilor cu ajutorul serviciilor si daemoni-lor; capabilitate de lucru in retea complexa si flexibila; securitate extinsa; posibilitatea crearii de copii de siguranta a datelor; posibilitatea de a aduce modificari sistemului software si hardware fara oprirea sistemului; supravegherea continua a starii sistemului si raportarea defectiunilor sau preintampinarea acestora.