1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. Blog
  6. /
  7. De ce ar trebui...

De ce ar trebui sa iti orientezi atentia catre implementarea unui smart workplace in cadrul organizatiei tale si ce presupune acest concept

Ce inseamna, de fapt, un smart workplace?

In primul rand, trebuie sa definim ce este un smart workplace. Un astfel de spatiu se bazeaza pe tehnologia cunoscuta sub numele de Internet of Things (IoT). IoT consta intr-o retea de dispozitive echipate cu senzori hardware, software si alte capacitati ce le permit sa interactioneze intre ele si sa transmita date catre alte dispozitive si sisteme printr-o conexiune la retea sau internet. Smart workplace-ul combina IoT-ul cu actiuni concrete intr-un spatiu fizic. In cadrul acestui tip de mediu de lucru, dispozitivele IoT sunt utilizate pentru colectarea datelor din mediul de munca si pentru transmiterea acestora catre o platforma care sa le analizeze si sa le prezinte intr-un mod intuitiv, cu scopul de a facilita implementarea unor actiuni concrete, cum ar fi:

– Imbunatatirea sigurantei personalului si a securitatii spatiului respectiv;

– Automatizarea unor procese pentru optimizarea activitatilor;

– Identificarea modurilor ineficiente de utilizare a resurselor si eliminarea acestora pentru a reduce costurile.

Echipamentele IoT care transforma un loc de munca traditional intr-unul inteligent includ:

– Camerele inteligente;

– Senzorii de mediu;

– Access point-urile wireless;

– O platforma de management.

Camerele smart monitorizeaza si optimizeaza spatiul de lucru, masurand gradul de ocupare al incaperilor, fluxul de trafic in si in afara anumitor zone si pot verifica accesul in zone restrictionate. Acestea pot fi integrate cu tehnologii de invatare automata si de prelucrare a imaginilor pentru a furniza informatii suplimentare despre locul de munca, precum detectarea obiectelor (persoane, vehicule, bunuri valoroase) din fluxurile video.

Senzorii smart pot detecta daca o usa este deschisa, daca exista apa intr-o incapere (cum ar fi intr-un depozit de documente, camera tehnica, biblioteca) sau pot masura schimbarile de temperatura, umiditate si calitatea aerului. De asemenea, se poate utiliza un buton inteligent, care, la o simpla apasare, declanseaza o serie de operatiuni automate.

Access point-urile wireless sunt utilizate pentru a oferi o conexiune rapida si performanta la retea dispozitivelor mentionate mai sus. Acestea reprezinta infrastructura pe care se construieste un ecosistem inteligent si pot furniza conectivitate wireless „traditionala” sau prin Bluetooth, servind drept gateway pentru senzorii amplasati in mediul de lucru.

Platforma de management, ideal in format cloud, ofera organizatiei avantaje precum implementare rapida, gestionare simpla, scalabilitate, zero operatiuni de mentenanta si un marketplace de aplicatii gata de utilizare. Exista, de asemenea, API-uri bine documentate pentru aplicatiile personalizate. In plus, depanarea de la distanta reprezinta o aditie binevenita.

Pentru organizatii, un smart workplace poate facilita adoptarea unui mod de lucru hibrid. Multi angajati lucreaza de la distanta in intregime, iar cei care aleg sa vina la birou nu o fac in fiecare zi. Conceptele de birouri flexibile sau de locuri de lucru ad-hoc devin din ce in ce mai relevante. Camerele inteligente pot monitoriza zona de birouri pentru a masura gradul de ocupare si pentru a optimiza aranjarea angajatilor la birou in conditii de siguranta. Acestea pot fi integrate, prin intermediul platformei de management si al API-urilor, cu aplicatii de rezervare a biroului pentru a permite angajatilor sa isi aleaga in avans biroul dorit. De asemenea, camerele pot fi integrate cu sistemul de iluminare al cladirii si pot controla oprirea becurilor in incaperi nefrecventate. Senzorii de monitorizare a parametrilor de mediu (temperatura, umiditate, particule din aer) pot fi integrati cu sistemul de HVAC pentru a optimiza incalzirea sau racirea unei anumite zone, reducand astfel consumul de energie si oferind conditii de munca mai sigure. Un senzor de usa poate contribui la sporirea securitatii locului de munca, prin detectarea accesului in anumite zone doar de catre persoanele autorizate.

Desi implementarea unei solutii de smart workplace implica o investitie initiala, beneficiile aduse de aceasta inovatie sunt considerabile, inclusiv reduceri de costuri prin eliminarea sau reducerea consumului inutil de resurse. Te incurajam sa explorezi mai multe informatii despre acest subiect si sa faci pasii necesari pentru a transforma locul tau de munca intr-unul care sa lucreze in favoarea ta. Echipa TOP TECH este alaturi de tine in aceasta calatorie catre eficienta si inovatie!

Distribuie pe

Te-ar putea interesa:

TOP TECH este cel mai important integrator regional de soluții IT din România, parte din Bittnet Group, pilonul de Infrastructură Digitală.

Switch to:
TOP TECH

Bulevardul 22 Decembrie 228, Deva 330161

PROGRAM DE LUCRU
Luni – Vineri: 9.00 – 18.00