Home»Blog»IIoT -Monitorizare temperatura si umiditate

IIoT -Monitorizare temperatura si umiditate

Monitorizare temperatura si umiditate

Monitorizarea halei de peste 100.000m2 s-a facut respectand cerintele de masurare, la fiecare minut, a temperaturii cu o marja de eroare de 0,1 ºC si a umiditatii relative de 1%. Pentru ca umiditate pe parcursul zilei, respectiv a noptii variaza semnificativ s-a impus o masurare 24/7 a parametrilor. Cele 11 noduri de masurare sa fie ieftine (<100euro) si usor de instalat (<15min).

IIoT  -Monitorizare temperatura si umiditate

       IIoT  -Monitorizare temperatura si umiditate   

S-au folosit 11 OpenMoteB pentru transmiterea datelor catre portal, acesta continand un Raspberry Pi 3B+ cu sistem de operare Linux - Raspbian si sursa de alimentare 5V/2A, un hub usb 4 porturi in care sunt conectate alte 3 OpenMoteB-uri si un stick Huawei E3372LTE cu sim de date (internet).
OpenMote B e un dispozitiv IoT de tip SoC si consum de putere foarte mic care se conecteaza prin usb, transmite si receptioneaza date wireless, si are un header la care e conectat OpenMoteSensor – continand 2 senzori de precizie inalta BME280 Bosch (temperatura, umiditate relativa si presiune) si unul de lumina ambientala Ti OPT3001.

IIoT  -Monitorizare temperatura si umiditate

Toate datele colectate se trimit in cloud la un server Amazon AWS, T2.Micro, avand 1GB RAM, 1virtualCPU si 8GB Disk-Cloud Server, prin intermediul MQTT. Datele sunt trimise in pachete prin MQTT de trei ori la un interval 100ms, 650ms si 1300 msec. Pachetele sunt trimise cu 3 iteratii, au o lungime de 21 biti fiecare, sunt criptate AES pe 128biti si se bazeaza pe tehnologia clasica CSMA-CA si CCA (Carrier Sense Multiple Access with Colision Avoidance, Clear Channel Assesment). Reprezentarea datelor, agregarea si colectarea lor se realizeaza utilizand aplicatiile: Node-Red – pt. wiring, Grafana – grafice, respectiv Influx DB stack – pentru colectarea lor in baza de date.

IIoT  -Monitorizare temperatura si umiditateIIoT  -Monitorizare temperatura si umiditateIIoT  -Monitorizare temperatura si umiditateIIoT  -Monitorizare temperatura si umiditate